Fakta om juicer

Är juice hälsosamt för dina tänder?

Juicer innehåller de vitaminer och mineraler du hittar i de frukter eller grönsaker de görs på. Av det skälet är de ett utmärkt komplement till en i övrigt omväxlande kost. Det enda som egentligen skiljer dem från frukt eller grönsaker är förstås fiberinnehållet, vilket gör att juicer inte är lika mättande som råvarorna de pressas av. Det går dock att få ett visst fiberhåll genom att köpa eller göra juice där delar av fruktköttet finns kvar. Men hur hälsosam är juice sett till dina tänder?

Att dricka juice om du har ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna är ett problem många drabbas av vilket också kan försämras av att dricka juice. Sluta för den sakens skull inte med att dricka juice helt, det finns inga juicer som är såpass frätande att det finns någon anledning att oroa sig. Det finns dessutom hjälp att få mot ilningar i tänderna som inte kostar särskilt mycket, men som ändå ger bra resultat. Hjälpen består i att du använder en bra tandkräm som stärker emaljen ordentligt. Vilket såklart är bra även för dig som inte har ilningar i tänderna. Men den här typen av tandkräm kan fungera väl för dig som har ilningar i tänderna i och med att den förseglar och täpper igen små kanaler i dina tänder som leder in till tandnerven.

Juice och dina tänder

Juice innehåller förstås en hel del socker, även om det är naturligt fruktsocker. Fruktsockret är bättre för din hälsa i största allmänhet än de raffinerade sorter du hittar i läskedrycker. Dock har sockret samma effekt på dina tänder. Det stora problemet med juice avseende tandhälsa är dock inte sockerinnehållet. De flesta fruktjuicer och många grönsaksjuicer kategoriseras som sura livsmedel. Detta innebär att de är frätande. I det sammanhanget är apelcinjuice och juice på andra citrusfrukter de värsta bovarna. Det betyder att de fräter på tändernas emalj. Många väljer att dricka juice i samband med att de äter frukost. Det är också i det sammanhanget som riskerna med att dricka juice är som störst för dina tänder. Risken infaller nämligen i och med att de flesta borsta tänderna efter frukosten. Emaljen mjukas upp av fruktjuicen och kan därefter lättare slitas bort av tandborstningen. Om du inte klarar av en frukost utan ett glas juice är ett alternativ att du väljer att borsta tänderna före frukosten istället. Det är faktiskt helt okej att göra det om du har god munhälsa i övrigt.

Lämna ett svar