Fakta om juicer

Farorna med att dricka juice – Allt du behöver veta

Ett frekvent ordspråk är att ”Juice är en av de nyttigaste sakerna du kan dricka.” Visst, det finns fall där detta påstående kan vara sant. Men att överkonsumera juice kan orsaka problem. Studier har nämligen visat att juicer kan vara lika farligt för levern som till exempel alkohol.

Så vad är farorna med att överkonsumera juice och vad bör det dagliga intaget vara? I den här korta artikeln kommer vi att förklara det och lite till.

Vad är farorna med att dricka för mycket juice?

Att dricka juice är en populär trend av flera olika skäl: dels är det är bekvämt, det kan ge en mängd olika hälsofördelar och oftast så marknadsförs det som ett hälsosamt dryckesalternativ för dig. Men överkonsumtion av juicer är förknippat med negativa hälsoeffekter.

Till exempel är en vanlig biverkning av överkonsumtion av juice att det leder till extra många turer till badrummet eftersom du riskerar att få en dålig mage och diarré av juicen. Framförallt gäller detta om du har ett tillstånd som bland annat Crohns sjukdom och irritabelt tarmsyndrom eftersom citrusfrukter kan orsaka matsmältningsbesvär.

För det andra innehåller många juicer, såsom apelsinjuice, väldigt mycket fruktsocker. Även om sockret kommer från själva frukten, så har den en liknande molekylstruktur som sötade drycker och andra produkter. Som vi alla har sett finns det många studier som visat på ett samband mellan en hög konsumtion av sockerhaltiga drycker och risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Andra risker inkluderar:

  • Dyslipidemi
  • Diabetes
  • Fetma

Hur mycket juice bör jag dricka dagligen?

De flesta av oss dricker juice på morgonen som ett snabbt sätt att få i sig sitt rekommenderade dagliga intag av frukt och grönsaker. Juicer erbjuder förvisso många fördelar som ett högt intag av vitamin C och kalium som i sin tur kan gynna ditt immunförsvar, blodtryck, hud och så mycket mer.

Men det är också viktigt att förstå hur mycket juice du bör dricka dagligen eftersom – som vi tidigare nämnt – är det dåligt att överkonsumera juice. Dock finns det inget svar på exakt hur mycket du bör dricka eftersom det beror på en del faktorer. Men några saker som vi rekommenderar dig att följa är att:

  • Tänk på att alltid på att ha en balanserad kost.
  • Drick juicen direkt efter måltider eftersom sockret och syran som finns i juicen är dåligt för dina tänder.
  • Många studier har bevisat att man högst bör dricka ett litet glas juice per dag.

Lämna ett svar